Montažni bazeni

Kao što im i samo ime govori, to su vrste bazena koje je potrebno prethodno montirati. Veoma su jednostavni za postavljanje tako da je uz detaljne upute moguće ih i samostalno postaviti, no ipak je preporučljivo da se taj zadatak prepusti stručnim osobama. Veoma su jednostavni za održavanje te su cjenovno znatno pristupačniji od ostalih vrsta bazena. Ne zauzimaju puno prostora, a estetski se ne razlikuju od bilo koje druge vrste bazena.

S obzirom da su povoljniji u zadnje vrijeme, montažni bazeni čine idealan izbor za svaki dom. Dolaze u svim oblicima i veličinama ovisno o željama i mogućnostima kupaca. Jako su popularni s obzirom da se mogu postaviti skoro na bilo koju površinu, a i moguće ih je kompletno ili dijelomično ukopati u podlogu. Pretežno se ova vrsta bazena postavlja na prije obrađenu betonsku podlogu, ili podlogu od sitnog (0-4) mm pjeska.

Tehnika montiranja nije prezahtjevna, ali postoji nekoliko smjernica na koje se treba pripaziti tijekom montaže da nebi došlo do neželjenog probijanja linera, pogotovo kod montiranja skimera, mlaznica i reflektora. Najveća prepreka je održavanje pocinčanog lima čistim i bez metalnih ostataka i piljevine koja se dobije dok se prorezuju rupe u oplati. Ista ta metalna piljevina je najčešći uzrok probijanja folije bazena. Kreativnim odabirom materijala se ti propusti mogu izbjeći, te liner maksimalno zaštititi tijekom bazenske montaže.

OKRUGLI:

Okrugli bazenOkrugli bazen gotovOkrugli montažni bazen može biti nadzemnog, ukopanog i polu-ukopanog karaktera. Promjera od 3,0 pa sve do 10 metara, te ukupnom dubinom stijenke od 120 i 150 centimetara već sa svom opremom mogu biti montirani u jednom danu. Na ovom bazenu se vidi i decking oko bazena, koji ima funkciju održavanja čiste površine sunčališta odnosno plaže oko bazena te vizualno isticanje samog bazena.

OVALNI:

Montažni ovalni bazenMontažni ovalni bazen gotovOvalni montažni bazeni mogu biti ukopanog ili polu-ukopanog karaktera. Zbog postojeća dva bočna zida koji im daju ovalni oblik, ovi bazeni nemogu biti montirani potpuno iznad površine zemlje. Maksimalna visina na koju se mogu izdizati je 40 centimetara od završne podne podloge. Također se montiraju u vrlo kratkom vremenu te su najpogodniji za montažu na objektima koji služe za najam stranim gostima tijekom turističke sezone.

OSAM:

Montažni bazen Osam - za vrijeme montažeMontažni bazen Osam - gotovOsam je bio naš najprodavaniji i najpopularniji model tijekom 2012, dok je model OVAL najpopularniji 2015 godine. Slično kao i ovalni model može se na-pola ili potpuno ukopati. Sa dodatnom rasvjetom po noći odaje prekrasan ugođaj. Plava boja bazenske folije reflektira svjetlost jakim intenzitetom te se uvijek preporuča da se timer za reflektor podesi da se gasi u 23:00. Rubni kamen na ovom bazenu je rezan okomito da se lakše dobije radijus polukruga oko cijelog bazena.

Razlikuju se još po obliku odnosno modelu pa tako imamo okrugle i ovalne bazene, model osam te model rome. Cijena im varira ovisno o veličini i dodatnoj opremi koja je potrebna za njihovo održavanje, te estetski izgled i sigurnost.

U cijenu osim samog postavljanja i montiranja bazena najčešće se još i uvrštava kompletna početna oprema kao što je metalna pocinčana oplata, pvc liner, skiner, pumpa, filter, set za spajanje, teleskopski štap za održavanje, stepenice, set za provjeru kvalitete vode te set za čišćenje bazena. Ta oprema je dovoljna za izgradnju samog bazena te za njegovo daljne održavanje.

Prije same instalacije, kupcu se daju točne upute vezane za sve predradnje kao što su izrada betonske podloge, osiguranje struje te odvoda vode i zaštita električnih instalacija. Potrebno je napomenuti da ove navedene predradnje kupac mora samostalno financirati.

U svakom slučaju ako se odlučite za ovu vrstu bazena sigurno nećete pogriješiti jer ne samo da su jeftiniji, već su i praktičniji jer ukoliko su nadzemnog karaktera, moguće ih je jednostavno rastaviti i spremiti nakon što završi sezona kupanja.