Cijena izgradnje bazena

Bazeni su u današnjem turističkom svijetu postali nezaobilazni dio asortimana. Nije bitno jeli u pitanju manji hotel, termini kompleks ili pak privatni smještaj. Većina njih nudi mogućnost kupanja i relaksacije u vlastitim bazenima. No za takav jedan pothvat potrebno je uložiti puno novca i vremena da bi se ta iako skupa investicija dugoročno isplatila.

Za točan izračun pošaljite nam neobavezujuć upit OVDJE.

Tip bazena

Prvo pitanje koje si morate postaviti prije same gradnje bazena je koji točno tip bazena želite graditi?

Postoje dva osnovna tipa bazena a to su vanjski i unutarnji. Ako imate namjeru bazen koristiti samo u toplije doba godine onda je vanjski bazen idealan izbor za vas. On vam nudi mogućnost uživanja u raznim bazenskim aktivnostima, a da ste pri tom cijelo vrijeme na svježem zraku. Svoju sezonu kupanja možete produžiti sa nadogradnjom bazenskih kupola ili dogrijavanjem vode uz kombinaciju sa termo prekrivačem.

Drugi tip bazena su unutarnji. Sa ovim tipom bazena imate mogućnost svoju sezonu kupanja produljiti na cijelu godinu, što je idealno pogotovo u zimskim mjesecima kada dani postaju sve kraći, a vanjska temperatura sve niža. U velikoj većini slučajeva unutarnji bazeni zajedno sa saunama, hidromasažnim bazenom i spravama za vježbanje čine idealan oblik rekreacije u zimskom periodu godine.

Koja je okvirna cijena izgradnje bazena?

To je pitanje koje si većina investitora postavlja. Na ovo pitanje je vrlo teško odgovoriti s obzirom da na cijenu izgradnje utječe puno faktora. Ovisno o kvaliteti, opremi, vrsti bazena te lokaciji i dodatnim radovima cijene izgradnje se mogu kretati od 15000€ pa na više. U tu cijenu je uključen i iskop bazena, građevinski radovi, standardna bazenska tehnika i zatrpavanje bazena (izgradnja plaže oko bazena se također može dogovoriti). Isto tako valja napomenuti da dovršavanje okoliša i ostali dodatni radovi nisu uključeni u cijenu te mogu predstavljati dodatan trošak. Bazeni sa preljevom (sa preljevom kanalom) zbog većeg opsega građevinskih radova, bazenske opreme i završnog materijala koštaju od 30% pa čak i do 50% više.

Približne cijene bazena ovisno o vrsti

Postoje više vrsta bazena i ovisno o materijalu od kojeg je bazen sagrađen cijena mu može varirati. Najjeftinija vrsta bazena su montažni bazeni. Oni su najčešće okruglog ili ovalnog oblika, opremljeni sa vodotijesnom “vrećicom” koja se položi u bazen te su opremljeni i sa filtrima. Najkvalitetniji bazeni ove vrste izgledaju poput ostalih bazena i mogu se pronaći za relativno nisku cijenu. Dijelimo ih u i više podskupina, no iako su najjeftiniji, sa svojim izgledom, kapacitetom i kvalitetom konkuriraju ostalim skupljim vrstama bazena. Cijena im se kreće od 2000-2500€ što su odprilike okrugli i manji tipovi bazena ove vrste, dok veći mogu sezati cijenu i do 9000€. U tu cijenu nisu uključeni i građevinski radovi.

Iduća vrsta bazena su klasični betonski bazeni. Odličan su izbor i sa svojim klasičnim izgledom jako dobro se uklapaju u sve lokacije. Betonski bazeni se grade na betonskoj podlozi i opremljeni su sa snažnim uređajem za pročišćavanje. Mogu biti obloženi staklenim mozaikom ili bazenskim pločicama. Najniža cijena ove vrste bazena se kreće od 10 000€ pa sve do 25 000€, ali u većini slučajeva cijena za ovaj tip bazena se kreće od 27000€ – 40000€.

Najskuplja vrsta ali i jedna od najkvalitetnijih su definitivno INOX bazeni. Oni mogu biti isporučeni već sastavljeni ili se sastavljati na gradilištu. Za njihovu izgradnju potrebna je betonska podloga. Životni vjek INOXA je jako dug tj duži je od vjeka bilo koje druge vrste materijala. Cijene za INOX bazene se kreću od 55 000€ sve do 90 000€ pa čak nekada i više. Postoje još i druge vrste bazena koji se sa svojom kvalitetom i izgledom ne razlikuju od gore navedenih te im se cijene okvirno kreću od 12 000€ pa sve do 50 000€.

Neovisno o cijeni i vrsti bazena koji odaberete važno je napomenuti da je neizmjerno bitno njegovo održavanje i nadograđivnje da bi vaš bazen imao duži vjek trajanja, Te da bi vama i vašim gostima osigurali ugodan i relaksirajuči odmor u bilo koje doba dana i godine.