Izgradnja Bazena

Izgradnja Bazena… Da ili ne?

U posljednje vrijeme se u Hrvatskoj, pogotovo na obali i otocima teži za većim luksuzom te boljim ponudama, atrakcijama i uslugama kojima bi privukli sve veći broj turista te sa samim time osigurali njihov dulji ostanak, veću potrošnju i na kraju ponovni dolazak. Poznavajući tu činjenicu da gostima moraju osigurati što bolji komfor i ponuditi im što bolju uslugu da bi njihovi gosti bili što zadovoljniji često se današnji hoteli i privatni iznajmljivači odlučuju na izgradnju bazena.

Činjenica je ta da je Hrvatska usko povezana sa morem i radi toga je jedna od vodećih turističkih destinacija za ljetni odmor jer ne samo da nudimo čisto more i lijepe plaže nego već i sa svojim kulinarskim delicijama te velikom ljubaznošću i gostoljubljivošču oduševljavamo u sezoni dnevno više od milijun turista. Zbog svih ovih činjenica ljudi se često pitaju zbog čega je onda potrebna izgradnja bazena i dali je to isplativa investicija?

U ovom slučaju odgovor je jasan i jednostavan iako se možda nekima čini kao preveliki luksuz i da je nepotreban ali investicija u izgradnju bazena na dugoročan period se isplati. Ne samo da s time hoteli i privatni smještaji dobivaju dozu luksuza i zbog te stavke mogu dodatno zaraditi, već se sa njima našim gostima osigurava privatnost (što znači da nema nepotrebnih gužvanja po plaži) i veći komfor, što automatski znači veće zadovoljstvo koje vodi prema većoj potrošnji.

Planirana izgradnja bazena

Da bi uopće počeli graditi bazen treba prvo biti upoznat sa nekoliko bitnih činjenica. Prije samog počeka izgradnje bazena bitno je odrediti idealnu lokaciju. Ona je veoma bitna i ako se pravilno odredi olakšati će daljnju izgradnju i održavanje bazena. Najidealnija lokacija bi bila da se bazen izgradi što dalje od bijelogoričnog drveća i da je po mogućnosti što više zagrađen od vjetra zbog nanosa prašine. Važno je dalje procijeniti hoće li bazen biti na suncu ili u hladu te da se procijeni u kojem razdoblju će bazen biti korišten, te hoće li biti potrebno ga po ljeti hladiti ili po zimi grijati.

Obavezno treba biti upućen u moguće probleme sa podvodnim vodama te mogućem provlaživanju bazenskih stjenki izvana prije samog početka izgradnje bazena. Na samom kraju planiranja gradnje se mora odabrati materijal završne obrade stijenke koji može biti poliesterski, betonski sa keramikom, folija ili fiberglass-betonski, čelični sa linerom odnosno folijom ili bojani (piturani).

Tu se treba napomenuti da hrvatsko podneblje obilježavaju različiti klimatski uvjeti te da zbog toga nema idealan tip bazena za sve dijelove Hrvatske, što nam govori činjenica da zbog velikih broja sunčanih dana u Primorju i Dalmaciji najidealnija vrsta bazena zbog toga bi bila betonska koji bi sa pravilnom izgradnjom i pravilnim održavanjem mogao potrajati i do trideset godina.

Bitno je znati da građevinska dozvola nije potrebna za mnoge vrste bazena, što znači da svi bazeni do sto kvadratnih metara i dva metra bruto dubine vode ne trebaju dozvolu, dok za veće projekte je svakako potrebna.

Održavanje bazena

Održavanje bazena je vrlo bitna stavka. Samo čišćenje i održavanje ako se radi pravilno i redovito ne bi trebalo nužno predstavljati veliki problem, no to naravno sve ovisi o njegovoj veličini, količini kupača u njemu, o količini padavina ili pak o jakom suncu gdje može doći do isparavanja vode. Tjedno se u bazenu dok čistimo njegove filtere dodaje od 1-2% nove vode nakon što prljavu odstranimo. Što znači da uz redovito i pravilno testiranje vode kemikalijama i sredstvima za čišćenje taj proces može trajati godinu dana bez nužnog mijenjanja bazenske vode.

Pozitivna činjenica je da je naša voda jako kvalitetna i sadrži idealnu pH vrijednost (7.4-7.6), te čak i po najvećim temperaturama pH vrijednost se u tjedan dana maksimalno može porasti za 0,3% što je prihvatljivo i može se tolerirati. To se isto odnosi na vrijednost klora.

No lošim tretmanom i velikim porastom vanjske temperature te i kiša može dovesti do promjene boje vode u zeleno, njeno zamućivanje te do pojave algi ali čak i u tom slučaju postoji mogućnost da se voda vrati u prijašnje zdravo stanje.

Zimi bi bazeni trebali biti natkriveni da ih se zaštiti, no pri odabiru treba biti pažljiv jer neki jeftini prekrivači mogu lako početi otpuštati boju ali čak i sa kvalitetnim prekrivačem može se dogoditi da nakon dužeg perioda ne kontroliranja i održavanja vode ona pozeleni.

Ako se bazen koristi tokom cijele godine onda bi najbolja solucija bila automatski pokrivač koji se samostalno otvara i zatvara, no treba imati na umu da cijena takvog pokrivača doseže i do cijene samog bazena.

Bilo da nam služe kao ukras u dvorištu ili jednostavno volimo izluđivati susjede….ili pak se samo želimo opustiti u njemu, bazeni za kuću su idealno mjesto za relaksaciju i uživanje. Nema idealnog oblika koji bi bio univerzalno najbolji. Svaki bazen je drukčiji od bilo kojeg drugog bazena kojega ste ikada prije vidjeli.

Sagledavajući i poznavajući sve činjenice bazeni jesu skupi ali su dugoročno isplativa investicija kojom zasigurno našim gostima možemo osigurati dodatni komfor, privatnost i udio luksuza kojeg nemaju kod svoje kuće, a od kojeg hoteli i privatni iznajmljivači mogu svoje usluge podignuti na veću razinu i samim time ostvariti bolju zaradu i bolju popunjenost svojih kapaciteta.