Dodatna oprema za bazene

Prvo ćemo objasniti pojmove osnovne, a potom i pojmove dodatne opreme za bazene.

Tradicionalno ukopani bazen je često najskuplji dio novog krajolika okućnice, ali to je i vrhunac ugodnosti. Procjene pokazuju da dodavanje bazena na građevnu imovinu (okućnicu) može povećati ukupnu vrijednost imovine od 7% do 60%, ako je privlačan i kvalitetno izgrađen. Međutim, bazeni koji su konstruirani s alternativnim metodama u tradicionalnom betonu mogu, u budućnosti biti meta poteškoća.

Izrada bazena treba biti dosljedna u svojim troškovima izgradnje. Uzroci varijabilnosti su mnoge opcije koje povećavaju svog vizualni dojam, funkciju ili estetiku. Vaša obitelj i životni stil će diktirati koje su opcije važne za vas osobno i je li cijena za te kategorije unutar vašeg proračuna.

Standardna veličina bazena:

Trendovi veličine bazena danas su prema manjim bazenima, ali veće okućnice će zahtijevati bazen u mjerilu s postavkama. Razmislite 7 X 4 metara pravokutni bazen standardni, u prosjeku oko 28-35 četvornih metara površine. To područje može se mijenjati u formi bez velikih promjena u cijeni, ali ako je veća ili manja, pa je razlika u površini veća će imati izravan utjecaj na cijenu gotovog projekta.

Dubina:

U zakonu o malim građevinama u Republici Hrvatskoj stoji da dubina bazena do 2 metra dubine objekta (nivo vode cca na 185 cm) ne zahtjeva nikakve posebne dozvole, ali ako je dubina bazena 2 metra i više, onda vlasnik objekta mora imati zaposlenog spasioca na bazenu za vrijeme korištenja istog ili sam mora imate atest za spasioca te biti prisutan na objektu dok se isti koristi. U praksi, uobičajena dubina gotovog bazenskog otvora je 165 cm.

Grijanje bazena:

U krajevima koji su tokom ljetnih mjeseci duže vremena izloženi suncu preporuča se i korištenje uređaja za grijanje / hlađenje vode tako da se temperatura vode u bazenu uvijek održava na ugodnih 25-26 stupnjeva bez velike potrošnje električne energije.

Gips:

Tradicionalni bijeli gips se upotrebljava za izradu bazena u zapadno europskim zemljama više nego kod nas u Hrvatskoj. Prva promjena žbuke i gipsa u gradnji bazena je počela prije nekoliko desetljeća, s uvođenjem tamnog dna bazena koji izgleda atraktivnije i podjeća na izgled stijene te sadržava i naturalistički dizajn. Danas se ovaj materijal nadopunjuje raznim nijansama gipsa, mnogi od njih nijanse su plave bokje koje koštaju više od bijelog gipsa. Najskuplja linija je Pebbletech, koja nije tako osjetljiva na alge i mrlje, te se sve više počinje primjenjivati i na našem priobalju. Alternativa koja osigurava glatko dno bazena je Beadcrete, koja se sastoji od sitnih staklenih kuglica vezanih dvokomponentnom smolom koja poboljšava boju vode u punom suncu, ali ponekad sa noćnom rasvjetom previše sjaji.

Vodene linije pločica:

Staklene pločice su najnovija inovacija koja mora biti instalirana sa specijalnim ljepilom i fugirnom masom odnosno “tekućom keramikom” koja osigurava trajnu nepropusnost vode kod slučajeva smrzavanja i odmrzavanja.

Rasvjeta:

Stare halogene žarulje od 300 w u podvodnim svjetlima se zamjenjuju sa LED svjetiljkama sa puno dodatnih mogućnosti. Ovisno o dopuštenom financijskom proračunu, u sistem rasvjete se mogu dodati i led trake postavljene u perimetru bazena, ili skrivenom obodu preljevnog kanala.

Stijene:

Naturalistički odnosno prirodni bazeni koji uključuju kamen često integriraju u svoj izgled velike gromade stijena u bazen. Gromade su instalirane na tri različita načina: postavljanjem na vrhu bazena ruba (jeftinija solucija), integrirane u decking, plažu i sunčalište (srednje), ili u padu na razinu vode s nazubljenim rubovima (skuplja varijanta). Umjetna stijena je često najbolji izbor za “idealan bazen”, jer to je sada vrlo realna i daleko lakša instalacija nego izvlačenje i postavljanje vrlo teških gromada.

Atrakcije: Obiteljski bazeni često sadrže bogane, slajdove, hidro masažne bazene veće trampoline i ostale razne detalje..

Plaža: Oblici i materijali stepenica, plaže i druge jedinstvene ugrađene značajke dizajna koje utječu na oblik bazena će dodati troškove iznad tipičnog oblika betonske školjke.

Preljevni Rub:

Ova tehnika za izradu jedne strane bazena gdje se voda preljeva u poseban kanal te nestaje ispod samog bazena je popularna estetska značajka za prikaz vila i kuća na Jadranskom priobalju. Izrada bazena sa preljevnim rubom je u prosjeku 50%-80% viša od standardne izrade betonske školjke.