Maksimalna dubina bazena bez spasioca i zakonska regulativa

U zadnjih nekoliko godina, vrlo često nailazimo na klijente (nažalost i kolege profesionalce) koji spominju razno razne zakone, uredbe i pravilnike kojima se regulira površina i dubina bazena, kao i “dubina bazena bez spasioca”. Ovom prilikom ćemo potpuno rasvijetliti tu misteriju i jednostavnim rječnikom sve pojasniti. Bazene kategoriziramo na dvije osnovne skupine. Javni bazeni (Bazeni koji su većinom u vlasništvu države, županije, grada, općine, DD tvrtki, Resorta itd.), i privatni bazeni (Vile, Kuće za odmor, apartmani i ostali objekti gdje nije dostupan javni pristup, znači Vaša privatna imovina.)

ZA PRIVATNE BAZENE: (Bazeni koji služe u privatne namjene. Privatne vile, kuće, apartmani, sobe i slično.)
Sa građevinskog gledišta, ukoliko gradite bazen bez građevinske dozvole, onda isti mora biti – bazen tlocrtne površine do 100 m² ukopan u tlo. Izvor: Pravilinik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. Primjetit ćete da se maksimalna dubina bazena nigdje ne spominje kao niti spasioc na bazenu. Jednostavno rečeno, dok got vam vanjski gabariti bazena ne prelaze 100m2 i bazen je UKOPAN u tlo ne treba Vam građevinska dozvola, a bazen može biti dubok koliko got Vi to želite. Međutim, MORATE imati glavni ili tipski projekt izgradnje bazena (to sve možete riješiti sa Vašim arhitektom ili projektantom). Možete nam također poslati upit ovdje, pa Vam mi možemo preporučiti neke od naših kolega sa kojima usko surađujemo po tom pitanju.

 

Objekti za najam u turizmu i kategorizacija istih:
Vile, apartmani, sobe i kampovi također mogu biti uređeni sa raznim bazenima. Da biste ih mogli koristiti u turizmu, odnosno u najmu gostima, morate te iste objekte kategorizirati. Da biste to napravili jednostavno trebate nazvati ured državne uprave u Vašoj županiji i tražiti odgovornu osobu sa kojom ćete dogovoriti da Vam kategoriziraju prostor koji želite iznajmljivati. Pravilnik o kategorizaciji objekata, uvjetima kategorija i minimalnim potrebnim uvjetima je dostupan ovdje: Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu. Kao što i sami vidite, nigdje u cijelom dokumentu se ne spominju bazeni, spasioc, spasitelji na bazenima ili bilo kakva površina i dubina bazena. U praksi često nailazimo na potpuno krive informacije o maksimalnoj dubini bazena bez spasioca od 2 metra po “zakonu” ili 150 cm po “zakonu o kategorizaciji”, ili “maksimalnoj kvadraturi od 24 m2”.

Zaključak:
U vrijeme pisanja ovog članka (16.09.2017):
Kod gradnje bazena BEZ GRAĐEVINSKE DOZVOLE, bazen može biti do 100 m2 tlocrtne površine ukopan u tlo, bilo koje dubine. Za bazene IZNAD 100 m2 tlocrtne površine i bilo koje dubine morate ishodovati građevinsku dozvolu.
Kod kategorizacije objekata u turističke namjene NE POSTOJI zakon, uredba ili pravilnik u kojemu stoji da morate imati bazen do maksimalno 2 metra dubine, 1,5 metara dubine ili spasioca na bazenu ako je bazen dublji. Također ne morate imati maksimalnu dubinu bazena od 150 centimetara da biste taj objekt kategorizrali jer bazeni NE ULAZE u uvjete kategorizacije.