Bazeni

Bez obzira na godišnje doba, bazeni su uvijek idealno mjesto za relaksaciju, sportske aktivnosti, zabavu, ali i održavanje forme i izgleda tijela. Zahvaljujući tehnologiji bazeni su danas pristupačniji, te su postali dio trenda uređenja okućnica, a ne samo luksuznih hotela i centara kako je to do nedavno bilo. Bazen je objekt sa zatvorenom vodenom masom koji zadovoljava potrebe za sportom, relaksacijom, razonodom, a u zadnjih nekoliko godina sve više dobiva na popularnosti primjenom posebno u zdravstvenom turizmu. Njegove dimenzije i oblici mogu biti različiti, kao i mjesta gdje se objekti mogu ugraditi. Dimenzije ovise o svrsi korištenja, je li riječ o bazenima za osvježavanje i brčkanje ili bazenima za plivanje.

Što se tiče oblika danas su atraktivni neobični oblici koji se prilagođavaju funkciji i okolišu bazena. S obzirom da u urbanim sredinama zbog prevelikoga iskorištavanja prostora, nije rijedak slučaj da se bazeni grade na vrhovima zgrada ili kuća. Bazeni mogu biti otvoreni ili natkriveni, sa slanom, slatkom ili termalnom vodom, grijani ili ne. Vanjski bazeni imaju manu, a to je nemogućnost korištenja tijekom cijele godine, dok unutarnji zatvoreni bazeni su velika investicija, te njihova gradnja i održavanje predstavlja veći zahvat.

Završne obloge bazena su od folije, keramičkih pločice ili poliestera. Materijali od kojih se grade bazeni su različiti, kao i materijali i oblici kojima se prekrivaju (cerada, mreža, plivajući PVC ili “rolo” pokrov). Od dodatne opreme tu su rasvjeta, uređaji za masažu, uređaji za nadopunjavanje vode, kao i automatsko čišćenje. Održavanje je jednostavno uz primjenu mineralnih sredstava protiv bakterija, virusa, te dezinficiranoga klora i broma. Može se zaključiti kako su do nedavno samo su putnički brodovi, luksuzni hoteli i jahte bili nezamislivi bez bazena.

Danas zbog različitih turističkih potreba bazeni su dio ponude turističkih destinacija koji ujedno služe i za produžavanje turističke sezone. Bazeni su postali i dio okućnica privatnih iznajmljivača, te služe zadovoljavanju sekundarnih društvenih potreba. Gradovi koji su u kontinentalnom dijelu grade javne bazene za svoje stanovnike. Izgradnja i primjena bazena dobiva na popularnosti, a u prilog tomu idu i potpore Ministarstva za izgradnju istih.